Внесок представників Ордену святого Василія Великого у збереження національно-культурних зв’язків українців Канади у ХХ ст. - Бодруг, А. (Чорноморська минувшина, 2018)
Мета даної наукової статті полягає у висвітленні питання ролі представників Української греко-католицької церкви у національно- культурному процесі, що має місце в осередку української діаспори Канади. Саме діяльність чернечого Ордену святого Василія Великого є яскравим прикладом відданого служіння українському народу, з огляду на його перебування далеко за межами етнічної території. Для досягнення зазначеної мети було залучено необхідну кількість джерел та історіографічної літератури, які торкались різних аспектів порушеної проблеми. Автором було застосовано такі загальноісторичні наукові методи дослідження, як історико-генетичний, історико-порівняльний та історико-типологічний. В межах даного дослідження було розглянуто духовну та громадську діяльність видатних Василіян Канади. Автором досліджується внесок Ордену святого Василія Великого у збереження національної ідентичності та духовності нашого народу. Окрема увага присвячена вивченню ролі Ордену у освітньому процесі української діаспори Канади. Вперше здійснена спроба узагальнення різних аспектів проблеми. The purpose of this scientific article is to highlight the issue of the role of representatives of the Ukrainian Greek Catholic Church in the national-cultural process, which takes place among the Ukrainian diaspora in Canada. It is the activity of the monastic Order of St. Basil the Great that is a vivid example of devotional service to the Ukrainian people, given its stay far beyond the ethnic territory. To achieve this goal, the required number of sources and historiographic literature was drawn that dealt with various aspects of the problem raised. The author applied the following general historical scientific research methods, as historical-genetic, historical-comparative and historical-typological. As part of this study, the spiritual and social activities of prominent Basilians of Canada were reviewed. The author explores the contribution of the Order of St. Basil the Great to the preservation of the national identity and spirituality of our people. Particular attention is devoted to the study of the role of the Order in the educational process of the Ukrainian diaspora of Canada. For the first time an attempt was made to summarize various aspects of the problem. Цель данной научной статьи заключается в освещении вопроса роли представителей Украинской греко-католической церкви в национально- культурном процессе, что имеет место в среде украинской диаспоры Канады. Именно деятельность монашеского Ордена святого Василия Великого является ярким примером преданного служения украинскому народу, учитывая его пребывание далеко за пределами этнической территории. Для достижения указанной цели было привлечено необходимое количество источников и историографической литературы, которые касались различных аспектов затронутой проблемы. Автором были применены следующие общеисторические научные методы исследования, как историко-генетический, историко-сравнительный и историко-типологический. В рамках данного исследования было рассмотрено духовную и общественную деятельность выдающихся Василиян Канады. Автором исследуется вклад Ордена святого Василия Великого в сохранение национальной идентичности и духовности нашего народа. Особое внимание посвящено изучению роли Ордена в образовательном процессе украинской диаспоры Канады. Впервые предпринята попытка обобщения различных аспектов проблемы.