Прилуцький козак Михайло Мовчан – учасник Віденської битви 1683 р. - Чухліб, Т. (Чорноморська минувшина, 2018)
Учасник Віденської битви з української сторони, козак Прилуцького полку з Лівобережної України Михайло Мовчан, був сином відомого полковника запорозького війська Теодора Мовчана. Очевидно, що у вересні 1683 р. Михайло був в складі козацького загону, очолюваним полковником П. Апостолом-Щуровським і таким чином активно брав участь у військових діях проти турків, щоб звільнити столицю Австрійської імперії з облоги армії великого візира Кара Мустафи. До статі додані уривки з записника Михайла Мовчана, що розкривають перебіг бойових дій 1683 р. під Віднем. The participant of the Battle of Vienna on the Ukrainian side, the Cossack of the Priluky Regiment from the left-bank Ukraine Mykhailo Movchan, was the son of the famous hunting colonel of the Zaporozhian Troops, Theodore Movchan. It is obvious that in September 1683 Mikhail was in Cossack unit headed by Colonel P. Apostol-Shchurovsky and thus actively participated in hostilities against the Turks to release the capital of the Austrian Empire from the siege of the army of the great vizier, Kara Mustafa. To the article are added the excerpts from the notebook by Mikhail Movchan, revealing the course of fighting in 1683 near Vienna. Участник Венской битвы с украинской стороны, казак Прилуцкого полка Левобережной Украины Михаил Мовчан, был сыном известного полковника запорожского войска Теодора Мовчана. Очевидно, что в сентябре 1683 Михаил был в составе казацкого отряда, возглавляемого полковником П. Апостолом-Щуровский и таким образом активно участвовал в военных действиях против турок, чтобы освободить столицу Австрийской империи из осады османской армии великого визиря Кара Мустафи. В конце статьи предложены опубликованные отрывки из записной книжки Михаила Мовчана, раскрывающие ход боевых действий 1683 под Веной.