До питання про локалізацію та відзначення пам’яті перемог військ Семена Палія на території сучасної Одещини - Гончарук, Т. (Чорноморська минувшина, 2019)
У статті розглядається проблема локалізації місць козацьких військових операцій XVІ – XVІІІ ст. на території сучасної Одещини. Вказується на складність визначення точного місця боїв за вказаними в документах гідронімами. Доводиться, обґрунтованість розташування встановлених пам’ятних знаків на місцях перемог козаків під проводом фастівського полковника Семена Палія на річці Кодима 1693 р. та теперішньому одеському районі Пересип 1691 р. В першому випадку через те, що битва на Кодимі була досить масштабною та охоплювала значну територію, в другому – через можливість досить точно локалізувати місце подій. Розкривається безпідставність спроб шукати «Пересип», на якому здобув свою перемогу С. Палій, поза межами теперішньої Одеси. Наголошується на необхідності встановлення пам’ятних знаків на честь інших перемог С. Палія, зокрема, в селі Удобному Білгород-Дністровського району Одеської області. The problem of the localization of places of Cossack military operations of the XVI – XVIII centuries on the territory of modern Odesa region is discussed in this article. The difficulty of the determining the exact location of the battles according to the hydronyms mentioned in the documents is indicated. The author also proves the reasonableness of the location of the memorials erected on the places of the victories of the Cossacks led by the Fastovskyi colonel Semen Palii on the Kodyma River 1693 and on the modern Odesa region – Peresyp 1691. In the first case, due to the fact that the Kodyma battle was quite large and covered a huge territory, in the second – due to the ability to exactly localize the place of events. The failure of the attempts to search the «Peresyp», on which S. Palii won the victory, outside of modern Odesa, is revealed. The necessity of erecting the memorials in the honor of other victories of S. Paliy, such as, in the Udobnoe village of Belgorod-Dniester district of Odesa region, is underlined. В статье рассматривается проблема локализации мест казацких военных операций XVI – XVIII вв. на территории современной Одесской области. Указывается на сложность определения точного места боев по указанным в документах гидронимам. Доказывается, обоснованность расположения установленных памятных знаков на местах побед казаков под предводительством фастовского полковника Семена Палия на реке Кодыма 1693 г. и нынешнем одесском районе Пересыпь 1691 г. В первом случае из-за того, что битва на Кодыме была довольно масштабной и охватывала значительную территорию, во втором – из-за возможности достаточно точно локализовать место событий. Раскрывается несостоятельность попыток искать «Пересыпь», на которой одержал свою победу С. Палий, вне нынешней Одессы. Подчеркивается необходимость установления памятных знаков в честь других побед С. Палия, в частности, в селе Удобном Белгород-Днестровского района Одесской области.