Церковно-релігійна діяльність Й. Сліпого в еміграції (1963-1984 рр.) - Ходак, І. (Чорноморська минувшина, 2019)
У поданій статті розглянуто основні напрями діяльності Йосифа Сліпого в еміграції. Розглянуто процес еволюції духовних поглядів митрополита. З’ясовано роль пастирських послань у підтримці підпільної діяльності УГКЦ на українських землях. Головну увагу приділено питанню створення українського патріархату. Проаналізовано ідеї Й. Сліпого в контексті рішень Вселенського собору та окреслено труднощі щодо реалізації питання церковної єдності. The activity of Josyf Slypiy in the years of his emigration is considered in this article. The process of his hardship religious thoughts has been designated. The role of the pastoral principles in the support of the clandestine with UGCC has been also found out. The emphasis must be placed on the question of Ukrainian patriarchate building. The ideas of J. Slipyi are analysed in the context of the Universal Cathedral decisions and partly the difficulties according to the realization of the Church Union metropolitan question. Metropolitan J. Slipyi became a well-known in the Greek Catholic Church as a believer of the Ukrainian nation. В данной статье рассмотрены основные направления деятельности Иосифа Слепого в эмиграции. Рассмотрен процесс эволюции духовных взглядов митрополита. Выяснена роль пастырских посланий в поддержку подпольной деятельности УГКЦ на украинских землях. Главное внимание уделено вопросу создания украинского патриархата. Проанализированы идеи И. Слепого в контексте решений Вселенского собора и обозначены трудности по реализации вопроса церковного единства.