До проблеми авторства та визначення кола осіб ймовірно причетних до видання першої в Одесі української книги "Маруся. Казка" 1834 р. - Гончарук, Т.; Сорокіна, К. (Чорноморська минувшина, 2019)
У статті розглядаються версії авторства першої україномовної книги, виданої в Одесі 1834 р. «Маруся. Казка». Вказуються недоліки поширеної в історіографії тези про Платона Лукашевича, як ймовірного автора цієї книги. Висловлюється думка про ймовірний зв'язок автора одеської «Марусі» зі Слобожанщиною та знайомство з Г. Квіткою-Основ'яненком. Припускається можливість, що автором вказаної книги міг бути і сам Г.Квітка-Основ'яненко. Вказується на осіб ймовірно причетних до видання в Одесі «Марусі», зокрема, на цензора М. Курляндцева та градоначальника О. Левшина. In the article the authors discuss the versions about authorship of the first Ukrainian-language book published in Odessa in 1834 – «Marusia. Kazka». The deficiencies of the widespread thesis about Platon Lukashevych as the probable author of this book are indicated. The authors express the opinion about connection of the author of the «Marusia. Kazka» with Slobozhanshchyna and acquaintance with H. Kvitka-Osnovianenko.It is assumed that the author of this book could be Kvitka-Osnovianenko himself. The circle of persons probably involved in the publication of the «Marousia. Kazka» in Odesa, in particular, the censor M. Kurliandtsev and the mayor O. Lovshyn is characterized. В статье рассматриваются версии авторства первой украиноязычной книги изданной в Одессе 1834 «Маруся. Казка». Указываются недостатки распространенного в историографии тезиса о Платоне Лукашевиче, как вероятном авторе этой книги. Высказывается мнение о возможной связи автора одесской «Маруси» со Слобожанщиной и знакомством с Г. Квиткой-Основьяненком. Предполагается возможность, что автором указанной книги мог быть и сам Квитка-Основьяненко. Указывается на круг лиц, вероятно причастных к изданию в Одессе «Маруси», в частности, цензора М. Курляндцева и градоначальника О.Левшина.