Капітан Патрик Гордон - учасник Чуднівської кампанії 1660 року - Федорук, А.; Яценюк, Г. (Чорноморська минувшина, 2019)
У цій частині публікації висвітлюються окремі аспекти участі шотландця Патрика Гордона у подіях Чуднівської кампанії 1660 р. Розкриваються обставини його поступлення на військову службу до польського війська. При цьому акцентується особлива увага на взаємостосунках П. Гордона з князем Єжи Любомирським. Проводиться аналіз повідомлень щоденних записок шотландця про чисельність польського війська на початку означеної воєнної події. Аналізуються відомості зі “Щоденника” Гордона стосовно величини московського і козацького війська. З’ясовується важливість свідчень шотландця про чисельність військ обох сторін для дослідження Чуднівської кампанії в сучасній історіографії. This section highlights some aspects of Scottishman Patrick Gordon’s involvement in the events of the Chudnivskia Campaign in 1660. The circumstances of his enlistment into the Polish army are revealed. Special emphasis is placed on P. Gordon’s relationship with duke Jerzy Lubomirski. An analysis of the messages of the Scotsman’s daily notes on the number of Polish troops at the beginning of the designated military event is being carried out. The information from Gordon’s Diary concerning the size of the Moscow and Cossack troops is analyzed. The importance of the Scots’ testimony about the number of troops on both sides is explored for the study of the Chudnivskia Campaign in contemporary historiography. В этой части публикации освещаются отдельные аспекты участия шотландца Патрика Гордона в событиях Чудновской кампании 1660 г. Раскрываются обстоятельства его поступления на военную службу в польское войско. При этом акцентируется особое внимание на взаимо- отношениях П. Гордона с князем Ежи Любомирским. Проводится анализ сообщений ежедневных записок шотландца о численности польского войска в начале обозначенного военного события. Анализируются сведения из “Дневника” Гордона относительно величины московского и казацкого войск. Выясняется важность свидетельств шотландца о численности войск обеих сторон для исследования Чудновской кампании в современной историографии.