Акустико-гравитационные волны в вихревой полярной термосфере - Ладиков-Роев, Ю.П.; Черемных, О.К.; Федоренко, А.К.; Набивач, В.Е. (Проблемы управления и информатики, 2015)
Досліджено розповсюдження акустико-гравітаційних хвиль (АГХ) у середовищі, що обертається. В рамках простої моделі показано, що при вихровому русі середовища можуть виникати АГХ частоти, близькі до частоти Брента–Вяйсяля. Ці хвилі поширюються проти напрямку обертання середовища і мають горизонтальні масштаби в сотні кілометрів. Отримані результати дозволяють пояснити основні спостережувані особливості АГХ в полярній термосфері наявністю фонових великомасштабних вихрових рухів. The propagation of acoustic-gravity waves in a rotating medium was investigated. In a simple model it has been shown that acoustic-gravity waves with frequencies close to the Brunt–Vaisala frequency may occur in the presence of vortex motion of the medium. These waves propagated against the direction of rotation of the medium and have a horizontal scale of hundreds of kilometers. The results can be used for explaining the main features of the observed acoustic-gravity waves in the polar thermosphere due to the background large-scale vortex motions.