О некоторых результатах математического моделирования решений задач управления динамикой пространственно распределенных процессов - Стоян, В.А. (Проблемы управления и информатики, 2015)
Поставлено і розв’язано задачі керування просторово розподіленим динамічним процесом, описаним лінійною диференціальною моделлю. Вимагається, щоб розв’язок цієї моделі за середньоквадратичним критерієм узгоджувався з неперервно та дискретно визначеними спостереженнями за початково-крайовим станом процесу. За цим же критерієм стан системи виводиться в окіл бажаного. Розглянуто випадки керування довільною комбінацією початкового, крайового та розподіленого зовнішньодинамічних збурюючих факторів. Дано оцінку точності отриманих розв’язків, виписано умови їх однозначності. Problems of control of spatially distributed dynamic process, described by linear differential model are set and solved. The solution of this model for mean square criterion is to be consistent with continuous and discrete definite observations of the initial-boundary state of the process. The same criterion system state is displayed in the vicinity of the desired area. The cases of control of arbitrary combination of the initial, boundary and distributed outer dynamical perturbing factors are considered. The assessment of solutions accuracy is made and conditions of their uniqueness are formulated.