Разработка методологии оценивания эффективности космической деятельности - Самойленко, Л.И.; Колос, Л.Н. (Проблемы управления и информатики, 2015)
Вирішується задача моделювання та аналізу ефективності космічної діяльності. Космічна діяльність розглядається як складний слабоструктурований слабоформалізований об'єкт дослідження, що має властивості багатовимірності, багатозв’язності, багатокритеріальності. Для отримання оцінок за сукупністю критеріїв запропоновано використовувати модифікований (спрощений) варіант методу аналізу ієрархій. Ефективність такого підходу проілюстровано на прикладі аналізу та ранжування проектів з дослідження об'єктів космічного простору. The problem of modeling and analysis of the effectiveness of space activity is solved. Space activity as a complex semistructured and weak formalizable object of study, which has the properties of multidimensionality and multiply connected, multicriteria system is considered. The modified (simplified) version of the analytic hierarchy process to obtain estimates of the set of criteria is proposed. By the example of the analysis and ranking of projects on the investigations of objects of outer space the effectiveness of this approach is illustrated.