Современные подходы к решению сложных задач дискретной оптимизации - Сергиенко, И.В.; Шило, В.П. (Проблемы управления и информатики, 2016)
Запропоновано підходи до розв’язання складних задач дискретної оптимізації в послідовному і паралельному режимах. Вони базуються на використанні ідей методу глобального рівноважного пошуку та специфіки задач, що розглядаються. Розпаралелювання процесу розв’язання задач здійснюється за допомогою запропонованої методології побудови об’єднання (портфелів і команд) алгоритмів. Результати численних обчислювальних експериментів, проведених на ПК та суперкомп’ютері СКІТ-4 ІК НАНУ, підтверджують ефективність розроблених підходів. The approaches to solving complex discrete optimization problems in sequential and parallel modes are considered. They are based on the use of the ideas of global equilibrium search method and the specific features of problems under consideration. Parallelization problem solving process is carried out using the proposed methodology associations (portfolios and teams) algorithms. The results of extensive computational experiments carried out on the PC and SKIT-4 supercomputer of ICyb NASU, confirm the effectiveness of the developed approaches.