Распределенное управление волновыми колебаниями упругой пластины в магнитогидродинамическом потоке - Селезов, И.Т.; Кривонос, Ю.Г. (Проблемы управления и информатики, 2016)
Розглянуто розподілене (польове) керування зі зворотними зв’язками для заглушення нестійкості коливань пружної пластини, обтічної зверху електропровідною МГД-течією та обмеженою знизу непровідним середовищем. Система підвладна дії постійного незбуреного магнітного поля. Керування як засіб активної зміни властивостей об’єкта реалізується за допомогою збуреного магнітного поля, яке задовольняє тим же рівнянням, що і об’єкт керування. Збільшення коефіцієнта зворотного зв’язку збільшує стійкість системи, так що критичне число Маха Mcr суттєво збільшується. Distributed control with feedback is considered for suppression of instability of elastic plate vibrations streamlined from above by electrically conducting MHD-flow and confined below by nonconducting media. The system is under the action of a constant undisturbed magnetic field. The control as a means of active changing properties of object is realized by means of disturbed magnetic field which satisfies the same equations as a controlled object. Increasing feedback coefficient increases the system stability, so that the critical Mach number Mcr increases essentially.