Об определении отказавшего исполнительного устройства - Ларин, В.Б. (Проблемы управления и информатики, 2016)
Розглянуто задачу визначення виконавчого пристрою системи, що відмовив. Використовуючи для обробки результатів реєстрації перехідного процесу той або інший алгоритм ідентифікації, визначаються оцінки коренів характеристичного рівняння системи і характеристичний поліном. Порівнюючи отриманий таким чином характеристичний поліном з характеристичними поліномами, які відповідають системам з тим або іншим виконавчим пристроєм, що відмовив, можна робити висновки про відмову того або іншого виконавчого пристрою. Такий підхід дозволяє використовувати записи перехідного процесу, які відповідають різним фазовим координатам системи. Ефективність алгоритму демонструється на прикладі. The problem of finding the actuator which has fault is considered. Using for processing the results of registration of transient this or that algorithm of identification, the estimations of roots of the characteristic equation of system are determined. Further, using this roots, the characteristic polynomial is determined. Comparing this characteristic polynomial with characteristic polynomials which correspond to the systems the actuator of which has fault, it is possible to do the conclusion about fault of this or that actuator. It is essential, that such approach allows to use records of the transient which is corresponding to various phase coordinates of system. Efficiency of algorithm is shown on the example.