Робастное управление некоторыми классами нелинейных дискретных объектов с использованием линейных регуляторов - Житецкий, Л.С. (Проблемы управления и информатики, 2016)
Ставляться і розв’язуються задачі робастного дискретного керування двома класами нелінійних невизначених об’єктів за наявності довільних невимірюваних обмежених збурень з можливо невідомими межами та лінійним зворотним зв’язком, а саме, розглядаються задача побудови лінійного неадаптивного робастного регулятора для керування деяким класом нелінійних багатовимірних статичних об’єктів та задача побудови лінійного адаптивного робастного регулятора для керування деяким класом нелінійних одновимірних динамічних об’єктів. Встановлено достатні умови, що гарантують робастну стійкість систем керування, а також деякі асимптотичні властивості побудованих алгоритмів управління. The problems of robust discrete-time control for two classes of nonlinear uncertain plants in the presence of arbitrary unmeasurable bounded disturbances with possibly unknown bounds via linear feedback are stated and solved. Namely, the problem of designing a linear nonadaptive robust controller for controlling a class of nonlinear multivariable static plants and the problem of designing a linear adaptive robust controller for controlling a class of nonlinear one-dimensional dynamic plants are considered. Sufficient conditions guaranteeing the robust stability of the control systems and also some asymptotic properties of designed control algorithms are established.