Распространение несжимаемых винтовых мод в тонкой магнитной силовой трубке - Ладиков-Роев, Ю.П.; Черемных, О.К. (Проблемы управления и информатики, 2016)
В циліндричній системі координат досліджується питання поширення нестискуваних гвинтових мод в тонконесучому плазмовому циліндрі з азимутальним магнітним полем і вертикальним полем, оточеним безструмною плазмою та однорідним магнітним полем. Передбачається, що поза межею плазмового шнура азимутальне магнітне поле спадає як 1 r . У наближенні «тонкої» плазмової трубки отримано дисперсійне рівняння, яке є основним результатом публікації. За допомогою цього рівняння показано, що реалізуються нестійкі моди, зокрема глобальна гвинтова мода з полоїдальним хвильовим числом m = 1. Результати роботи можуть використовуватися для інтерпретації поведінки сонячних магнітних силових трубок. The issue of incompressible kink modes propagation in the thin-carrying plasma cylinder with an azimuthal magnetic field and the vertical field, surrounded by a currentfree plasma and a homogeneous magnetic field is investigated in cylindrical coordinates. It is expected that plasma azimuthal magnetic field decreases as 1 r over the boundary of the plasma pinch. The dispersion equation, which is the main result of this work, was obtained in the approximation of a «thin» plasma tube. It was shown with the help of this equation that the unstable modes are realized, including a global kink mode with poloidal wave number m = 1. The results can be used to interpret the behavior of solar magnetic power tubes.