Распознавание дактилем украинского жестового языка на основе геометрических характеристик отклонений контуров кисти руки - Крак, Ю.В.; Голик, А.А.; Касьянюк, В.С. (Проблемы управления и информатики, 2016)
Розглянуто детальну класифікацію дактилем української жестової мови, підходи до отримання ефективних векторів ознак на базі геометричних характеристик дактилем. Запропоновано алгоритм розпізнавання на основі звуження множини можливих розв`язків. Наведено результати тестування реалізованої системи розпізнавання дактилем української жестової мови. The paper covers detailed classification of dactylemes of Ukrainian sign language, approaches to obtaining effective feature vectors based on geometrical characteristics of dactylemes, recognition algorithm based on narrowing of a set of possible solutions is suggested. Testing results of implemented Ukrainian sign language dactylemes recognition system are presented.