Технология вычисления параметров функции плотности нормального распределения полезной составляющей зашумленного процесса - Алиев, Т.А.; Мусаева, Н.Ф.; Сулейманова, М.Т.; Газызаде, Б.И. (Проблемы управления и информатики, 2016)
Розроблено технологію, що дозволяє виділити функцію щільності нормального розподілу корисної складової з функції щільності розподілу зашумлення процесу. Запропоновано технологію обчислення параметрів нормального розподілу корисної складової. Проведено обчислювальні експерименти як для випадку, коли завада підпорядковується нормальному закону розподілу, так і для випадку, коли не підпорядковується. Показано необхідність застосування обчислених характеристик у системах моніторингу, контролю, діагностики, прогнозу, ідентифікації, керування і т.п. A technology has been developed, which allows for extracting the density function of normal distribution of the useful component from the density function of a noisy process. A technology for calculating the parameters of the normal distribution of the useful component has been proposed. Computational experiments have been conducted for the case when the noise complies with the normal distribution law and for the case when it does not. The necessity of using the described characteristics in systems of monitoring, control, diagnostics, forecasting, identification, management, etc. is demonstrated.