Джерела ладової основи весільної інструментальної музики Поділля (за матеріалами Східноподільської Наддністрянщини) - Гусак, Р. (Матеріали до української етнології, 2012)
У статті увагу зосереджено на музичній культурі етнічно складного регіону Поділля – східноподільської Наддністрянщини. Тут у весільній обрядовості вже понад століття звучить клезмерська музика. Нині, після кількох етапів еміграції єврейського населення, коли носіями репертуарних і виконавських традицій стали українські музиканти, в інструментальній музиці регіону позитивну роль продовжують відігравати традиції єврейської народної музики, що сприяють збереженню оригінального репертуару, стильової специфіки виконавства, а головне – ладової основи музики клезмерських весільних капел. The article is focused on the music culture of an ethnically heterogeneous region of Podoliye, the Eastern Podoliye Transdniestria, where Klezmer music has been played in wedding observances for longer than a century. Today, after several phases of emigration of the Jewish population from this region, when Ukrainian musicians took over the repertoire and performing traditions, traditions of Jewish folk music continued to have a positive effect on the instrumental music of the region, as they helped in preserving the original repertoire, specifics of the performance style, and, essentially, the music tonality of Klezmer wedding choirs. В статье внимание сосредоточено на музыкальной культуре этнически сложного региона Подолья – восточноподольского Приднестровья. Здесь в свадебной обрядности уже более века звучит клезмерская музыка. Сегодня, после нескольких этапов эмиграции еврейского населения, когда носителями репертуарных и исполнительских традиций стали украинские музыканты, в инструментальной музыке региона положительную роль продолжают играть традиции еврейской народной музыки, которые способствуют сохранению оригинального репертуара, стилевой специфики исполнительства, а главное – ладовой основы музыки клезмерских свадебных капелл.