Фольклор Донбасу: проблемні вектори сучасного дослідження - Тюрикова, О. (Матеріали до української етнології, 2012)
У статті розглянуто проблеми дослідження музичного фольклору, зокрема, на прикладі Донбасу. Останній є регіоном пізнього різнорегіонального (для українців), різноетнічного заселення. Первинна стильова строкатість, природна для фольклору, поступово, але не остаточно, долається. Доводиться, що фольклор Донбасу репрезентує всі трансформації, яким піддається народнопісенна творчість. Ключовою в обраному контексті визнається проблема маргінезу (Донбас в Україні, фольклор у сучасній музичній культурі, традиційне в сучасному тощо). The problems of music folklore in modern life are considered on the example of Donbass. It is the region of late different-region (for Ukrainians) different-ethnos settlement. The primary stylistic garishness, natural for folklore, step-by-step, but not completely, disappears. It is proved that the folklore of Donbass represents all the transformations in modern folklore singing. The key problem in this context is the problem of the marginal (Donbass in Ukraine, folklore in the modern music culture, the traditional in the modern). В статье рассматриваются проблемы исследования музыкального фольклора, в частности, на примере Донбасса. Последний является регионом позднего разнорегионального (для украинцев), разноэтничного заселения. Первичная стилистическая пестрота, естественная для фольклора, постепенно, но не окончательно, стирается. Доказывается, что фольклор Донбасса репрезентирует все трансформации, которые происходят в народнопесенном творчестве. Ключевой в избранном контексте признается проблема маргиналий (Донбасс в Украине, фольклор в современной музыкальной культуре, традиционное в современном).