Регіоналізм народно-інструментальної музики як передумова мелогеографії: методологія та структурно-типологічні методики дослідження - Хай, М. (Матеріали до української етнології, 2012)
У статті розглянуто методологічні та методичні засади новаторської концепції структурно-типологічного аналізу, які ґрунтуються на системно-парадигматичному (мелічна, ритмічна, ладова, темпово-агогічна та етнофонічна парадигми) принципі дослідження структури танцювальної музики, спроможної, на відміну від відомої ритмотипологічної методики, на думку автора, успішно адаптуватися до специфіки структурного аналізу народної інструментальної музики (НІМ). The article proposes an innovative concept of structural-typological analysis based on the system-paradigmatic (melodic, rhythmic, modal, tempoagogic, and ethnophonic paradigm) principle of studying the structure of dance composition, which, in the author’s opinion, is capable of being successfully adapted to the specific structure of folk instrumental music, unlike the well-known rhythm-typological methods. В статье предлагается новаторская концепция структурно-типологического анализа, основанная на системно-парадигматическом (мелическая, ритмическая, ладовая, темпо-агогическая и этнофоническая парадигмы) принципе исследования структуры танцевальной музыки, способном, по мнению автора, в отличие от известной ритмотипологической методики, быть успешно адаптированным к специфике анализа структуры народной инструментальной музыки (НИМ).