Логічні підстави ритміки в дослідженнях Філарета Колесси - Іваницький, А. (Матеріали до української етнології, 2012)
У статті проведено декодування логічних фігур, на які спирається ритм, форма народних пісень та їх моделювання. Основні логічні фігури, на яких заснована типологія народнопісенної ритміки, – бінарні опозиції, дипластії, класифікації, паратаксис, гіпотаксис. In the article, the author conducts a decoding of the logical figures on which a rhythm, a form of the folk songs, and their modeling are based. The basic logical figures that underlie the whole folk song rhythmic typology are as follows: binary oppositions, dyplasties, classifications, parataxis, and hypotaxis. В статье проведено декодирование логических фигур, на которые опирается ритм, форма народных песен и их моделирование. Основные логические фигуры, обусловливающие типологию народнопесенной ритмики, – бинарные оппозиции, дипластии, классификации, паратаксис, гипотаксис.