Весняні традиції Середнього Полісся (за обрядами та піснями басейну Уборті) - Скаженик, М. (Матеріали до української етнології, 2012)
У статті подано результати досліджень середньополіських весняних традицій, локалізованих у басейні ріки Уборть (Ємільчинський та Олевський р-ни Житомирської обл., Лельчицький та прилеглі села Петриківського й Мозирського р-нів Гомельської обл.). Предмет розгляду – весняні обряди, пісенні жанри весняного сезону (веснянки закличні та співні, хороводно-ігрові, постові пісні релігійного змісту), основні (домінантні для кожної традиції) мелотипи. Кожний з аспектів розглянуто в контексті його географічної локалізації. The report presents results of a study of spring traditions of Central Polissya, which are localized in the Ubort’ river basin (Emilchyn and Olevsk areas of Zhytomyr region, Lelchitsy and neighboring villages Petrikov and Mozyr areas of Gomel region). The report reviews the spring ceremonies, song genres of spring (spring songs, horovod games, songs with religious content), and the dominant melodic types for each tradition. All aspects are considered in the context of their geographical location. В статье представлены результаты исследований центральнополесских весенних традиций, локализированных в бассейне реки Уборть (Емильчинский и Олевский р-ны Житомирской обл., Лельчицкий и смежные сёла Петриковского и Мозырского р-нов Гомельской обл.). Предмет рассмотрения – весенние обряды, песенные жанры весеннего сезона (веснянки-заклички и песенные веснянки, хороводно-игровые, постовые песни религиозного содержания), основные (доминантные для каждой традиции) мелотипы. Каждый из аспектов рассматривается в контексте его географической локализации.