До сторіччя лемківських експедицій Філарета Колесси - Довгалюк, І. (Матеріали до української етнології, 2012)
Видатний український етномузиколог Філарет Колесса здійснив три експедиції на Лемківщину під час літніх відпусток 1911–1913 років для запису народних мелодій. Загалом збирач побував у 21 селі Лемківщини, де записав понад 800 мелодій, з яких щонайменше 220 – на 33 фонографічні валки. Зібрані в цих експедиціях народнопісенні мелодії і тексти опубліковано окремою збіркою лише 1929 року. Prominent Ukrainian ethnomusicologist Filaret Kolessa made three expeditions to Lemkivshchyna during summer vacations from 1911 to 1913 to collect folklore materials for his own research papers and two books: the Ukrainian part of the massive project of the Austrian government «Das Volkslied in Цsterreich» and «Ukrainian Folklore Corps» scheduled by Ethnographical Commission Shevchenko Scientific Society. In all, F. Kolessa visited 21 Lemkivshchyna villages and recorded over 800 songs, of which 220 were on the phonograph. Collected in these expeditions, folk song melodies and texts were published in a separate collection just in 1929. Выдающийся украинский этномузыколог Филарет Колесса осуществил три экспедиции на Лемковщину во время летних отпусков в 1911–1913 годах для записи народных мелодий. Всего собиратель посетил 21 деревню Лемковщини, где записал свыше 800 мелодий, из них – более 220 на 33 фонографические валики. Собранные в этих экспедициях народнопесенные мелодии и тексты были изданы отдельным сборником только в 1929 году.