Музичний фольклор Волині та Полісся в етнографічному доробку Олекси Ошуркевича - Рибак, Ю. (Матеріали до української етнології, 2012)
Видатний етнограф нашого часу Олекса Ошуркевич залишив багату фольклористичну спадщину – польові записи, статті, матеріали та кілька книг. Основним полігоном його експедиційних досліджень були терени Волині й Полісся, де впродовж майже 50 років науковець записував різноманітні фольклорні жанри, серед яких чільне місце посідає народна музика. У своїй фольклористично-пошуковій роботі О. Ошуркевич чітко притримувався методики фронтальних географічних обстежень, завдяки чому ґрунтовно дослідив кожен куточок Волинської області, а кілька виданих в останні роки життя музично-етнографічних збірників і монографій розкривають колоритну творчість цього регіону. The nowaday eminent ethnographer Oleksa Oshurkevych has left behind an abundant folkloristic heritage: records, articles, materials, and a few books. His principal field research covered the territories of Volyn and Podillia, where over about half a century the scientist has recorded the diverse folkloric genres, with folk music as a major one. In his folkloristic research work, O. Oshurkevych stuck to a frontal geographical investigation methodology; thus, he could make a laborious research of every remote corner of the Volyn Region. Some ethnomusicological collections and monographs published in the last years of his life are capable of exposing a picturesque creative work of the region. Известный этнограф нашего времени Олекса Ошуркевич оставил багатое фольклористическое наследие – полевые записи, статьи, материалы и несколько книг. Основным полигоном его экспедиционных исследований были земли Волыни и Полесья, где на протяжении почти 50 лет учёный записывал различные фольклорные жанры, среди которых важное место занимает народная музыка. В своей фольклористическо-исследовательской работе О. Ошуркевич четко придерживался методики фронтального географического обследования, благодаря чему кропотливо изучил каждый уголок Волынской области, а несколько изданных в последние годы жизни музыкально-этнографических сборников и монографий раскрывают колоритное творчество этого региона.