Весільні пісні села Мелені Коростенського району Житомирської області у всеукраїнському контексті - Єфремова, Л. (Матеріали до української етнології, 2012)
Сучасний запис весільних пісень с. Мелені Коростенського району Житомирської області відбиває основні закономірності музично-поетичного компонента українського весілля. Тут представлені головні етапи весільної драми: випікання короваю, розплітання коси молодої, виготовлення та пришивання весільних квітів, вінчання, святкування у домі молодої, розподіл короваю, покривання молодої. Усі вони супроводжувалися відповідними піснями. Крім того, звучали подорожні пісні, пісенні «передирки» весільних чинів та ін. Традиційно весільні пісні с. Мелені презентують поліську співочу традицію з відповідною манерою співу та особливостями мелодики. У контексті загальноукраїнської традиції тут спостерігаємо систему основних та другорядних типових наспівів, які утворюють музичну драматургію обряду. The current record of wedding songs of the village of Meleni, Korosten district of the Zhytomyr region, reflects the basic laws of musical and poetic design in Ukrainian weddings. Here are the main stages of wedding drama: making a loaf, changing the bride's hairstyle, manufacturing and serving wedding flowers, celebration in the house of the bride, the distribution of the loaf, and the covering of the young storeroom. They were accompanied by the appropriate songs. Also sounded travel songs, wedding songs, skirmish orders, and many others. Traditionally, wedding songs of the village of Meleni represent Ukrainian woodland singing tradition with the appropriate style of singing and melodic features. According to tradition here, the all seeing system of major and minor common tunes that make up the musical drama rite. Современные записи свадебных песен д. Мелени Коростенского района Житомирской области отражают основные закономерности музыкально-поэтического компонента украинской свадьбы. Здесь представлены главные этапы свадебной драмы: выпечка каравая, расплетание косы невесты, изготовление и пришивание свадебных веночков, венчание, празднование в доме невесты, деление каравая, инициация невесты. Все они сопровождались соответствующими песнями. Кроме того, исполнялись путевые песни, песенные перепалки свадебных чинов и др. Традиционно свадебные песни д. Мелени представляют полесскую певческую традицию с соответствующей манерой исполнения и особенностями мелодики. В контексте всеукраинской традиции здесь наблюдается система основных и второстепенных типовых напевов, которые образуют музыкальную драматургию обряда.