Внесок професора Наталі Шумади в дослідження фольклорної культури болгарської спільноти України - Горбань, І. (Матеріали до української етнології, 2012)
У статті наведені біографічні дані та визначено основні напрями наукових зацікавлень видатного українського фольклориста Наталі Сергіївни Шумади. Проаналізовано її внесок у дослідження болгарської народнопоетичної творчості, зокрема фольклорної культури болгарської діаспори в Україні. Подано інформацію про науково-дослідницьку, збирацьку, популяризаторську та педагогічну діяльність ученої. In the article are presented biographic data and main areas of scientific interests of prominent Ukrainian folklore researcher Natalia Shumada. Her contribution to research on Bulgarian national poetic creativity is analyzed and, in particular, the folklore of Bulgarians living in Ukraine. Also, information is given about scientist's research, gathering, popularizing, and pedagogic activities. В статье приведены биографические данные и определены основные направления научных интересов выдающегося украинского фольклориста Натальи Сергеевны Шумады. Проанализирован ее вклад в исследование болгарского народнопесенного творчества, в частности фольклорной культуры болгарской диаспоры в Украине. Предоставлена информация о научно-исследовательской, собирательской, популяризаторской и педагогической деятельности ученого.