"Своє" і "чуже" в народних піснях українських німців на початку XX століття - Гайдученко, Л. (Матеріали до української етнології, 2012)
У статті аналізуються пісні німецьких переселенців, які проживали на території сучасної України в межах своїх колоній на початку ХХ ст. У досліджуваних німецьких народних піснях виділяється їхня етнокультурна специфіка з огляду на впливи українського й російського культурно-історичних просторів, у межах яких вони формувалися й поширювалися. The article highlights the songs of the German immigrants, who lived in their colonies on the territory of modern Ukraine at the beginning of the 20th century. The ethnological and cultural features of the German folk songs are revealed in the aspect of the impacts of Ukrainian and Russian cultural and historical areas, where they were composed and transmitted. В статье анализируются песни немецких переселенцев, которые проживали на территории современной Украины в своих колониях в начале ХХ века. В исследуемых немецких народных песнях выделяется их этнокультурная специфика в аспекте влияния украинского и российского культурно-исторического пространств, в которых они формировались и распространялись.