Мова й етнокультура угорців Закарпаття - Мушкетик, Л. (Матеріали до української етнології, 2012)
У статті йдеться про становище угорської нацменшини Закарпаття, про питання мови, національної ідентифікації угорців та збереження ними своєї традиційної культури – як матеріальної, так і духовної. Подано окремі приклади щодо угорського житла, харчування, одягу, конфесійних уподобань, уснословесної творчості Закарпаття тощо; відомості про вивчення цих питань сучасними українськими і угорськими дослідниками. The article deals with the situation of the Hungarian minority in Transcarpathia, the language issue, the national identity of Hungarians, and their attempts to maintain their traditional culture, both material and spiritual. Also in the articles are given some examples from the following aspects of Hungarian culture: housing, food, clothing, religious preferences, oral creativity of the Transcarpathia region, etc. The modern Ukrainian and Hungarian research on the issues is represented in the article. В статье идёт речь о положении венгерского нацменьшинства Закарпатья, о вопросах языка, национальной идентификации венгров и сохранения ими своей традиционной культуры – как материальной, так и духовной. Поданы отдельные примеры из области венгерского жилья, питания, одежды, конфессиональной принадлежности, фольклорного творчества Закарпатья и др. Приведены данные об изучении этих вопросов современными украинскими и венгерскими исследователями.