Розвиток національної фольклористики наприкінці XIX - на початку XX століття: роль громад, історія їх створення та стан наукового вивчення - Козар, Л. (Матеріали до української етнології, 2012)
У статті проаналізовано значення українських громад у розвитку національної фольклористики кінця ХІХ – початку ХХ ст. В епоху української бездержавності вони відігравали важливу роль у боротьбі за самобутність, утвердження українства в межах Російської імперії. З’ясовано стан наукового вивчення проблеми, зокрема проаналізовано праці таких визначних учених, як В. Антонович, М. Драгоманов, І. Франко, О. Русов, М. Грушевський, О. Грушевський, О. Лотоцький, Є. Чикаленко, О. Пипін, С. Єфремов та ін. Досліджуються публікації періодичних видань «Украинская жизнь», «Україна», «За сто літ», «Киевская старина», «Этнографическое обозрение», «Живая старина» тощо. The development of a national folklore study of the end of the ХІХth and beginning of the ХХth century is analyzed: place of masses, history of their creation, and state of scientific research. It is an analysis of the value of Ukrainian communities in the development of national folklore study. They played an important role in a fight for the maintenance of Ukrainians. The state of scientific study of the problem is described in the works of V. Antonovych, M. Dragomanov, I. Franko, O. Rusov, M. Hrushevskyi, O. Hrushevskyi, O. Lotockyi, E. Chykalenko, O. Pypin, S. Jefremov, and others. Publications of magazines «Украинская жизнь» («Ukrainian life»), «Україна» («Ukraine»), «За сто літ» («After one hundred years»), «Киевская старина» («Kyiv old times»), «Этнографическое обозрение» («Ethnographic review»), «Живая старина» («Living old times»), and others are investigated. В статье рассматривается значение украинских громад в развитии национальной фольклористики конца ХІХ – начала ХХ века. В эпоху украинской безгосударственности они сыграли важную роль в борьбе за сохранение самобытности, утверждение украинства в пределах Российской империи. Выясняется состояние научного изучения проблемы, анализируются труды В. Антоновича, М. Драгоманова, И. Франко, А. Русова, М. Грушевского, А. Грушевского, А. Лотоцкого, Е. Чикаленко, А. Пыпина, С. Ефремова и др. Исследуются публикации периодических изданий «Украинская жизнь», «Україна», «За сто літ», «Киевская старина», «Этнографическое обозрение», «Живая старина».