Микола Сумцов як дослідник історії фольклористики Півдня України - Іваннікова Л. (Матеріали до української етнології, 2012)
Стаття проливає світло на історію написання праць М. Сумцова «Современная малорусская этнография» («Сучасна малоросійська етнографія»), «Об этнографическом изучении Екатеринославской губернии» («Про етнографічне вивчення Катеринославської губернії»), «И. И. Манжура как поэт и этнограф» (І. І. Манжура як поет і етнограф») та «Діячі українського фольклору», в яких значна увага надається діяльності південноукраїнських фольклористів І. Манжури, Я. Новицького, Д. Яворницького, В. Ястрєбова, М. Андрієвського, С. Чернявської, М. Комарова та ін. Саме М. Сумцов подав перші і найгрунтовніші на той час розвідки про них, висловив оцінку їх фольклористичного доробку, а також вперше в кінці ХІХ ст. здійснив детальний аналіз фольклору, записаного на Півдні України, у загальноєвропейському контексті. Автор аналізує праці М. Сумцова з погляду сучасних теоретичних проблем фольклористики, спростовує їх негативну оцінку, яку свого часу дали Ф. Колесса та В. Петров. The article highlights the history of writing of labors of N. Sumcov about folklore activity of South Ukraine scientists ХIX–ХХ century I. Manzhura, Ja. Novickij, D. Javornickij, V. Jastrebov, M. Andrijevskyj, and others. The author examines the personality of N. Sumcov as the first researcher-historiographer of this region and also analyses his contribution to science from the point of view of issues of the day of modern folklore study. Статья освещает историю написания трудов Н. Сумцова «Современная малорусская этнография», «Об этнографическом изучении Екатеринославской губернии», «И. И. Манжура как поэт и этнограф» и «Деятели украинского фольклора», в которых особое внимание уделяется деятельности южноукраинских фольклористов – И. Манжуры, Я. Новицкого, Д. Яворницкого, В. Ястребова, М. Андриевского, С. Чернявской, М. Комарова и др. Именно Н. Сумцов предложил первые и самые основательные на то время исследования о них, дал оценку их фольклористического наследия, а также впервые в конце ХІХ в. сделал детальный анализ фольклора, записанного на Юге Украины. Автор статьи анализирует работу Н. Сумцова с точки зрения современных теоретических проблем фольклористики, опровергает их негативную оценку, которую в своё время дали Ф. Колесса и В. Петров.