Модерне осягнення етнографічних реалій в оповіданні Михайла Коцюбинського "В путах шайтана" - Гуменюк, В. (Матеріали до української етнології, 2012)
У статі детально проаналізовано одне з кримських оповідань класика української літератури доби раннього модернізму. Звернено особливу увагу на роль кримськотатарських реалій у його вишуканій образній системі. Письменник не обмежується принадною етнографічною екзотикою, а досягає з її допомогою імпресіоністичної настроєвості, філософічної медитативності. The author of the article investigates one of the Crimean short stories by the classic of Ukrainian literature of the epoch of early modernism. Special attention he pays to the crimeatatarian reality in its image system. The writer does not limit himself by attractive ethnographic description, but he achieves with the help of it the impressionistic mood and the philosophical considerateness. В статье детально анализируется один из крымских рассказов классика украинской литературы эпохи раннего модернизма. Особое внимание обращается на крымскотатарские реалии в его изысканной образной системе. Писатель не ограничивается привлекательной этнографической экзотикой, а достигает с ее помощью импрессионистической одухотворенности, философичной медитативности.