Про угорські громади в Західній Пенсильванії - Балог, Б. (Матеріали до української етнології, 2012)
Статтю присвячено етнографічному опису життя та звичаїв угорців Західної Пенсильванії, які іммігрували зі своєї Батьківщини на початку ХХ ст. Здійснено аналіз основних причин масового переселення угорців, на основі результатів польових досліджень охарактеризовано життя угорців на чужині в нових для них економічних, соціальних та культурних умовах, виокремлено головні чинники, які спричинили зникнення угорської громади в Сполучених Штатах Америки. The article deals with an ethnographical description of the lifestyle and customs of the Western Pennsylvania Hungarians, who immigrated from their motherland at the beginning of the 20th century. The author analyses the main reasons for the mass migration of the Hungarians. On the basis of his field research, the life of the Hungarians in a foreign country, in the new economic, social, and cultural surroundings, is characterized. The main factors that caused the decline of the Hungarian community in the United States of America are emphasized. Статья посвящена этнографическому описанию жизни и обычаев венгров Западной Пенсильвании, которые иммигрировали со своей Родины в начале ХХ в. Проанализированы основные причины массового переселения венгров, на основании результатов полевых исследований дана характеристика жизни венгров на чужбине в новых для них экономических, социальных и культурных условиях, выделены главные факторы, вследствие которых венгерская община в Соединенных Штатах Америки практически исчезла.