Усні оповідання про переселення 1947 року як явище фольклору: тематика, поетика - Халюк, Л. (Матеріали до української етнології, 2016)
У статті проаналізовано усні народні оповідання про переселення 1947 року. Оскільки населення Лемківщини, Холмщини та Підляшшя із середини ХХ ст. опинилося перед загрозою асиміляції та полонізації, особливо важливим сьогодні є ретельне дослідження його самобутньої культури, у тому числі й фольклору. Увагу автора зосереджено на аналізі жанрово-тематичних та поетичних особливостей усних народних оповідань українців-переселенців. В статье проанализированы устные народные рассказы о переселении в 1947 году. Поскольку население Лемковщины, Холмщины и Подляшья с середины ХХ в. оказалось перед угрозой ассимиляции и полонизации, особенно важным сегодня является тщательное исследование его самобытной культуры, в том числе и фольклора. Внимание автора сосредоточено на анализе жанрово-тематических и поэтических особенностей устных народных рассказов украинцев-переселенцев. The article analyzes the oral folk narrative materials on the 1947 resettlement. For as long as since the mid-20th century, the populace of Lemkivshchyna, Kholmshchyna, and Pidliashshia has been in danger of being assimilated and Polonized; at present, especially important is diligently researching its original culture, including its folklore. The authoress focuses upon examining genre and theme, as well as poetic peculiarities of oral folk narratives of the Ukrainian re-settlers.