Забуті сторінки українського народознавства: Олена Маркович та Марія Ганенко - Іваннікова, Л. (Матеріали до української етнології, 2016)
У статті проаналізовано етнографічні та фольклорні матеріали, зібрані в кінці XIX ст. на Херсонщині маловідомими українськими письменницями Оленою Маркович та Марією Ганенко. Увагу зосереджено переважно на обряді весілля (оскільки це перші записи весіль регіону), досліджено окремі елементи та вербальні компоненти обряду, принципи фіксації та едиції, наведено оцінку, яку дали цим матеріалам такі видатні вчені: Іван Франко, Микола Сумцов, Володимир Гнатюк. На думку авторки статті, вказані записи й досі залишаються цінним першоджерелом. В статье проведен анализ этнографических и фольклорных материалов, собранных в конце XIX ст. на Херсонщине малоизвестными украинскими писательницами Еленой Маркович и Марией Ганенко. Внимание сосредоточено преимущественно на свадебном обряде, поскольку это первые записи свадеб в регионе. Исследуются отдельные элементы и вербальные компоненты обряда, принципы фиксации и эдиции, приводится оценка, данная этим материалам такими выдающимися учеными: Иваном Франко, Владимиром Гнатюком, Николаем Сумцовым. По мнению автора, указанные записи до сих пор остаются ценным первоисточником. This paper analyzes the ethnographic and folkloric materials collected in the late 19th century in Khersonshchyna by the little-known Ukrainian writers Olena Markovych and Mariya Hanenko. The article’s authoress concentrates her attention predominately upon nuptial ceremonies, since those materials were the earliest records of weddings of the region upon consideration. There have also been examined individual elements and verbal components of the rituals, principles of their recording and editing, as well as there have been cited the estimations for the materials given by such outstanding scholars of that time as Ivan Franko, Volodymyr Hnatiuk, and Mykola Sumtsov. According to the authoress, the mentioned records still remain valuable primary sources.