Наукова фізіономія української фольклористики 1920-х років: драма ідей та моральних орієнтирів - Шевчук, Т. (Матеріали до української етнології, 2016)
У статті йдеться про особливості розвитку української фольклористики 1920-х років, у якій головними були дві тенденції: вивчення фольклору з погляду тейлорівської теорії «пережитків» та з урахуванням засадничих принципів французької соціологічної школи. Авторка порушує також проблему моральних орієнтирів у діяльності фольклористів. В статье анализируются особенности развития украинской фольклористики 1920-х годов, в которой главными были две тенденции: изучение фольклора с точки зрения тейлоровской теории «пережитков» и с привлечением методологии французской социологической школы. Автор также обращает внимание на проблему моральной ориентации в научной деятельности фольклористов. The article is devoted to the peculiarities of Ukrainian folkloristic development in the 1920s. The author pays attention to the main trends of that time: folklore studying in the light of Tailor's theory of survivals and taking into account the principles of the French sociological school (E. Durkheim, L. Levy-Bruhl). The problem of moral guidelines in folklorists’ works is also considered.