Нові ракурси фольклорно-етнологічних досліджень болгарської спільноти в Україні - Микитенко, О. (Матеріали до української етнології, 2016)
Лейтмотивом сучасних культурно-антропологічних та етнофольклорних досліджень славістики стають дослідження, присвячені всебічному вивченню ідентичності спільнот України. Визначаючи актуальність тих аспектів славістичної народознавчої науки, у яких аналіз етнокультури болгар проводиться в контексті національної, соціальної та локальної ідентичності як на теоретико-методологічному, так і на практичному, або суспільно-культурному, рівнях із залученням широкого європейського наукового досвіду, такі дослідження мають комплексний характер і спрямовані на поліфункціональне та міждисциплінарне вивчення традиційної народної культури, яка й надалі залишається одним з найголовніших культурно-ідентифікаційних чинників, за якими моделюється ідентичність спільноти. Лейтмотивом современных культурно-антропологических и этнофольклорных исследований славистики становятся исследования, посвященные всестороннему изучению идентичности общностей Украины. Определяя актуальность тех аспектов славистической народоведческой науки, в которых анализ этнокультуры болгар проводится в контексте национальной, социальной и локальной идентичности как на теоретико-методологическом, так и на практическом, или общественно-культурном, уровнях с применением широкого европейского научного опыта, такие исследования имеют комплексный характер и направлены на полифункциональное и междисциплинарное изучение традиционной народной культуры, которая и в дальнейшем остается одним из основных культурно-идентификационных факторов, которые моделируют идентичность общности. The detailed analysis of national identity, in particular Bulgarians in Ukraine, becomes the leitmotif of modern cultural-anthropological and ethnofolklore studies that determine the urgency of those aspects in Slavonic ethnology that take notice of problems concerning national originality and ethnic identity, both on the theoretically-methodological and on the practical, social-cultural levels, enlisting wide European scientific experience. These studies have a complex character and are carried out in the context of poly-functional and interdisciplinary investigations of traditional folk culture as one of the most important cultural-identical factors that mark the identity of the community.