Методологічні і методичні засади дослідження в українському етноінструментзнавстві. Історія – ідеологія – методологія – метод - Хай, М. (Матеріали до української етнології, 2016)
Сучасний рівень фіксації, атрибутування, нотування і науково-виконавської реконструкції унікальних зразків народних музичних інструментів та виконуваної на них народної інструментальної музики потребує застосування відповідних сучасних методологічних критеріїв дослідження, диференціювання та узагальнення досліджуваного предмета й, відповідно, аналітичних прийомів практичного їх утілення. Вирішення цієї проблеми у вітчизняному етноінструментознавстві на сьогодні перебуває на інтенсивній стадії формування. Пропонована стаття ставить собі за мету історико-ідеологічне, методологічне та методичне обгрунтування проблематики вивчення складних питань виникнення, побутування та еволюції явищ і атрибутів традиційної музично-інструментальної культури українців як в умовах сучасного науково-теоретичного процесу, так і в царині вторинного виконавсько-реконструктивного фунціонування. Современный уровень фиксации, атрибутирования, нотной транскрипции и научно-исполнительской реконструкции уникальных образцов традиционных музыкальных инструментов и исполняемой на них народной инструментальной музыки нуждается в применении соответствующих современных методологических критериев исследования, дифференциации и обобщения исследуемого предмета и, соответственно, аналитических приемов их практического воплощения. Решение этой проблемы в отечественном этноинструментоведении пребывает сегодня на интенсивной стадии формирования. Предлагаемая статья ставит перед собой задачу историко-идеологического, методологического и методического обоснования проблематики изучения сложных вопросов возникновения, бытования и эволюции явлений и атрибутов традиционной музыкально-инструментальной культуры украинцев как в условиях современного научно-теоретического процесса, так и на поприще современного вторичного исполнительско-реконструктивного функционирования. A current standard of recording, attributing, noting, and research-performing reconstruction of unique patterns of folk musical instruments (FMIs), as well as of folk instrumental music (FIM) being executed on them, requires the application of appropriate modern methodological criteria of investigating, differentiating, and generalizing the subject under study and, respectively, of analytical ways of their practical realization. Solving the problem within the domestic ethnic instrument studies has been nowadays staying at the intensive formative stage. The submitted article purposes to substantiate, in relation to historical ideology, strategy, and methodology, the issues of learning complicated questions of appearance, existence, and evolution of phenomena and attributes of conventional musical-instrumental culture of the Ukrainians, both under the conditions of theoretical process and in the field of secondary performing and reconstructive functioning.