Лісове бджільництво Правобережного Полісся України - Дмитренко, А. (Матеріали до української етнології, 2016)
У статті йдеться про особливості лісового бджільництва Правобережного Полісся. На основі літератури та польових етнографічних матеріалів, зібраних у різних районах, розглядаються основні форми лісового бджільництва. Проаналізовано різні погляди на час появи бортницького промислу та колодного бджільництва. Висвітлено типи та конструктивні особливості бортей і колодних вуликів. Показано сучасний стан бортництва та колодного лісового бджільництва в різних районах Правобережного Полісся України. В статье речь идет об особенностях лесного пчеловодства Правобережного Полесья. Основываясь на литературе и полевых этнографических материалах, собранных в различных районах, рассматриваются основные формы лесного пчеловодства. Проанализированы различные точки зрения на время появления бортнического промысла и колодного пчеловодства. Освещены типы и конструктивные особенности бортей и колодочных ульев. Показано состояние бортничества и колодного лесного пчеловодства в различных районах Правобережного Полесья Украины на современном этапе. The article is devoted to the peculiarities of forest beekeeping in Ukrainian Right-bank Polissia. The principal forms of forest beekeeping after literary sources and field ethnographic materials, collected in several regions, are considered. Different points of view as to the time of appearance of wild bees’ nests and starting work with them in the log beekeeping industry are analyzed. The main technological features of wild bees’ nests and log beehives are explained. The current state of wild hives and log beekeeping in different regions of Ukrainian Right-bank Polissia is shown.