Традиція і стан збереження української календарної обрядовості осіннього циклу на Слобідській Україні - Стішова, Н. (Матеріали до української етнології, 2016)
У статті висвітлено стан збереження календарних свят осіннього циклу у звичаєво-обрядовій культурі українців на території Слобідської України. Використавши значний пласт польових етнографічних та архівних матеріалів, авторка провела аналіз святкових обрядодій, розважально-ігрових традицій і поминальних мотивів та виявила їх спільність і відмінність порівняно з іншими регіонами України. В статье освещено сохранение календарных праздников осеннего цикла в обрядовой культуре украинцев на территории Слободской Украины. Используя значительный пласт полевых этнографических и архивных материалов, автор провела анализ праздничных обрядодействий, развлекательно-игровых традиций и поминальных мотивов и обнаружила их единство и отличие в сравнении с другими регионами Украины. The preservation state of calendar holidays of the autumn cycle in the common and ritual culture of Ukrainians on the territory of Slobidska Ukraine is elucidated in the article. The analysis of holiday rituals, amusing and playing traditions, the motifs of the prayers for the dead has been conducted after a considerable number of field ethnographical and archival sources. Their resemblance to and difference compared with the other regions of Ukraine have been revealed.