Народний одяг Слобожанщини на загальноукраїнському тлі - Пономар, Л. (Матеріали до української етнології, 2016)
Статтю присвячено дослідженню одягу Слобожанщини на загальноукраїнському тлі. Розглянуто поширення різних видів і типів вбрання: жіночої та чоловічої сорочки, незшитого поясного одягу (плахти, джерги, запаски), безрукавного одягу (керсетки, юпки) та верхнього одягу (свити, сіряка, кобеняка тощо). У них виразно простежується українська етнічна традиція, засвідчуючи слобожанські риси і водночас – спільність з іншими етнографічними регіонами. Статья посвящена исследованию одежды Слобожанщины на общеукраинском фоне. Рассмотрено распространение различных видов и типов одежды: женской и мужской рубашки, несшитой поясной одежды (плахты, джергы, запаскы), безрукавной одежды (кэрсэткы, юпкы) и верхней одежды (свыты, сиряка, кобеняка и др.). В них отчетливо прослеживается украинская этническая традиция, которая свидетельствует о слобожанских чертах и одновременно – об общности с другими этнографическими регионами. The article is devoted to the investigation of Slobozhanshchyna clothes on the Ukrainian national background. The dissemination of various species and types of clothing is considered, such as women’s and men’s shirts, seamless waist garbs (plakhta, dzherha, zapaska), sleeveless clothes (kersetka, yupka), overdress (svyta, siriak, kobeniak, etc.). Ukrainian ethnic tradition is clearly observed in them, assuring Slobozhanshchyna features and, at the same time, resemblance with the other ethnographic regions.