Концепция нелинейной схемы компромиссов в многокритериальных задачах - Воронин А.Н. (Проблемы управления и информатики, 2016)
Викладено теоретичні основи концепції нелінійної схеми компромісів в багатокритеріальних задачах оцінювання і оптимізації. Запропоновано принцип оптимальності «подалі від обмежень» — розглядаються як бажані ті рішення, при яких часткові критерії найбільш віддалені від своїх гранично допустимих значень. На цій основі проблема вибору традиційних схем компромісів трансформується в необхідність побудови єдиної універсальної скалярної згортки критеріїв, адекватної заданій ситуації. The theoretical basis is considered of the concept of nonlinear trade-off scheme in multicriteria problems of estimation and optimization. The principle of optimality «out of limits» is proposed — those decisions are regarded as preferred in which the partial criteria are the furthest from their maximum permissible values. On this basis, the problem of selection of traditional schemes of compromise is transformed into the task of building a single universal scalar convolution of criteria appropriate to given situation.