Оптимальная стабилизация искусственного спутника Земли избыточной системой маховиков - Онищенко, С.М. (Проблемы управления и информатики, 2016)
Розглянуто задачу оптимальної стабілізації надлишковою системою маховиків малогабаритного космічного апарата дистанційного зондування Землі сімейства Січ. Показано, що отримане оптимальне управління супутником підвищує якість його стабілізації в середньому на 30 %. The problem of the Earth remote probe compact spacecraft of the family Sich optimal stabilization with redundant fly-wheels is considered. It is shown that the resulting optimal control of satellite has in the average 30 % improvement in the quality of its stabilization.