Соціальне та економічне становище іногороднього населення Кубані в другій половині ХІХ - початку ХХ ст. - Білий, Д. (Схід, 2009)
У статті розглядається процес формування некозацького ("іногороднього") населення
Кубані в другій половині ХІХ - на початку ХХ ст. Докладно аналізується етнічний склад спільноти іногородніх, їх роль в економічному розвитку регіону, особливості правового та соціального становища. Особлива увага приділяється взаємовідносинам між козаками та іногородніми, причинам їх взаємного протистояння, політиці імперської адміністрації щодо різних
соціальних станів Кубанської області. In article process of formation of the population of Kuban which did not concern the Cossack estate in second half
ХІХ - beginning ХХ of centuries is considered. The ethnic structure of a generality nonresident, its role in economic
development of region, feature legal and a social status is in details analyzed. The especial attention is given to mutual
relations between Cossacks and not Cossacks, to the reasons of their mutual opposition, a policy of imperial
administration concerning various estates of the population of the Kuban area.