Діяльність Львівського доісторичного товариства (1932–1939) - Масик, Р. (Схід, 2009)
У статті розглядається діяльність Львівського доісторичного товариства, яке було одним
із відділень Польського доісторичного товариства в Познані. Визначено передумови заснування цієї інституції, проаналізовано особливості її організаційної розбудови, складу та
проведення наукових досліджень. Автор констатує, що Львівське доісторичне товариство
заснували з метою об'єднання наукових зусиль академічних учених та аматорів. Наукову
політику Львівського доісторичного товариства формували лише дослідники університету.
Особливістю Товариства був його мішаний польсько-український склад. The activities of the L'viv prehistoric society (1932-1939), which was one of the departments of the Polish prehistoric
society in Poznan, is examined in this article. The preconditions of the foundation of this society are pointed out the
peculiarities of the organization its staff and scientific researches have been deeply analyzed. The author considers
that the aim of the foundation of the L'viv prehistoric society was to unit different scientists. The members of this
society failed this task. But the paculiary of this society was its Polish-Ukrainian staff.