Стабилизация семейств линейных и нелинейных дискретных динамических систем - Кунцевич, В.М. (Проблемы управления и информатики, 2017)
В аналітичній формі отримано розв’язок мінімаксної задачі оптимальної стабілізації сімей лінійних та нелінійних дискретних динамічних систем. Оскільки у загальному випадку класи цих систем можуть бути настільки широкими, що не існують керування, які забезпечують їх робастну стійкість, запропоновано конструктивні методи перевірки достатніх умов стійкості, що базуються на використанні принципу стиснених зображень та його узагальненні. A solution to minimax problem of optimal stabilization of families of linear and nonlinear discrete dynamical systems is presented in the analytical form. In general, there are no controls providing the robust stability for the considered wide classes of systems. The suggested solution is based on the constructive method of verification of fulfilment of the robust stability sufficient conditions with the use of the principle of contracting mappings and its generalization.