Існування окремих етнічних груп Одеси в умовах окупації 1941-1944 рр. - Бабіч, О. (Чорноморська минувшина, 2023)
Стаття присвячена існуванню окремих етнічних груп Одеси в умовах окупації 1941 – 1944 рр. Адже національна політика румунської окупаційної влади в Одесі не тільки напряму впливала на стратегію життя представників окремих етнічних груп міського населення, а у деяких випадках сама можливість вижити або загинути, залежала від того, що було записано в паспорті в графі «національність». Доведено, що найбільші привілеї від нової влади отримували три етнічні групи: німці, румуни і молдовани. Оскільки, етнічні німці за межами Німеччини сприймалися гітлерівським урядом як представники вищої раси, котрі мали бути використані на нових територіях як союзники у здійсненні окупаційної політики, то для роботи з німецьким населенням Трансністрії був створений окремий підрозділ СС «Р», який підпорядковувався Головному правлінню репатріації етнічних німців «Фольксдойче міттельштелле». Встановлено, що румунський уряд розумів необхідність акцентувати свою національну політику саме на молдовську етнічну громаду в краю, бо саме це населення мало стати опорою уряду на тимчасово окупованій території. Тобто, молдовани почали вважатися етнічною групою румунського населення. Показово, що на території між Дністром та Бугом проживали близько 250 тис. молдован, які були максимально сконцентровані в селах вздовж Дністра. Проте, попри втрати населення першого року війни кількість таких мешканців зменшилася до 198 тис. The article is devoted to the existence of certain ethnic groups in Odesa under the conditions of occupation in 1941– 1944. After all, the national policy of the Romanian occupation authorities in Odesa not only directly influenced the life strategy of representatives of certain ethnic groups of the city population, but in some cases the very possibility of survival or death depended on, which was recorded in the passport in the «nationality» column. It has been proved that three ethnic groups received the greatest privileges from the new government: Germans, Romanians and Moldovans. Since the ethnic Germans outside Germany were perceived by the Hitler government as representatives of a superior race, who were to be used in the new territories as allies in the implementation of the occupation policy, a separate unit of the SS «R» was created to work with the German population of Transnistria Governorate, which was subordinate to the Main Board of Repatriation of ethnic Germans «Volksdeutsche Mittelstelle». It was established that the Romanian government understood the need to focus its national policy on the Moldavian ethnic community in the region, because it was this population that was to become the support of the government in the temporarily occupied territory. That is, Moldovans began to be considered an ethnic group of the Romanian population. It is significant that about 250,000 Moldovans lived in the territory between the Dniester and the Bug, who were concentrated as much as possible in the villages along the Dniester. However, despite the loss of population in the first year of the war, the number of such residents decreased to 198,000.