Поширення комерційної освіти на півдні України на початку ХХ ст.: Херсонське комерційне училище - Чернявська, О. (Чорноморська минувшина, 2023)
Стаття присвячена зародженню комерційної освіти в одному з провідних торгово-економічних та промислових регіонів півдня України на початку ХХ ст. Через бурхливий розвиток економіки в Херсоні активізувався процес підготовки спеціалістів професійної освіти, подібно до Одеси та Миколаєва. Проте тут були й свої перешкоди, що в свою чергу зумовило певні особливості формування цієї освітньої ланки. Метою даної статті є спроба охарактеризувати діяльність першого комерційного училища в одному з економічних центрів Південної України на початку ХХ ст. Опрацювавши наявну джерельну та історіографічну базу даного питання вдалося визначити передумови його започаткуванню, окреслити основні етапи функціонування та з’ясувати значення в процесі поширення комерційної освіти. The article is devoted to the birth of commercial education in one of the leading commercial, economic and industrial regions of Southern Ukraine at the beginning of the 20th century. The rapid development of economy in Kherson intensified the process of training specialists in professional education, similar to Odesa and Mykolaiv. However, there were also its own obstacles, which in turn determined certain features of the formation of this educational link. The purpose of this article is an attempt to characterize the activities of the first commercial school in one of the economic centers of Southern Ukraine at the beginning of the 20th century. Having worked out the existing source and historiographical base of this issue, it was possible to determine the prerequisites that contributed to its initiation, to outline the main stages of its functioning and to clarify its significance in the process of spreading commercial education.