Народознавство в науковій діяльності Ярослава Пастернака - Сокіл, Г. (Матеріали до української етнології, 2013)
Ярослав Пастернак уніс вагомий вклад у народознавчу науку. Він перший українець, який отримав докторат з археології в Карловому університеті в Празі. А розпочинав він як фольклорист. Частина його записів опублікована у виданнях Наукового товариства імені Шевченка (колядки і щедрівки, коломийки, приповідки), решта залишилася в архівах. Захоплення усною словесністю заклало в нього міцні національні основи. У статті проаналізовано фольклористичний доробок і розкрито важливі етапи життєвого шляху дослідника. Ярослав Пастернак сделал большой вклад в народоведческие науки. Он первый украинец, который получил докторат по археологии в Карловом университете в Праге. А начинал он как фольклорист. Часть его записей опубликована в изданиях Научного общества имени Шевченко (колядки и щедровки, коломыйки, пословицы), остальное осталось в архивах. Занятия устной словесностью заложили в нем крепкие национальные основы. В статье сделан анализ фольклористического наследия и раскрыты важные этапы жизненного пути исследователя. Yaroslav Pasternak significantly contributed to the science of ethnology. He was the first Ukrainian who receive a doctorate in archaeology at Charles University in Prague. However, he began as a folklorist. Some of his records were published in the Shevchenko Scientific Society editions (carols and shchedrivky, kolomyiky, sayings), the rest remained in the archives. The admiration of traditional poetry laid down the strong national foundations in his activities. The article explores the researcher’s folkloristic heritage and reveals the important stages of his life.