Багатовікова традиція поетичного мислення українця - одна з рис його етноментальності - Марченко, Н. (Матеріали до української етнології, 2013)
Стаття присвячена українській народній пісні, у якій відображено тисячолітню традицію народу, що об’єднала поетичне мислення та музичну натуру людини. Різнобарвна палітра тематичних картин пісні бере свій початок у найдавнішому пласті народної поезії та народної обрядовості – колядках і щедрівках. На прикладі життєвої та творчої діяльності композитора, фольклориста і видатної особистості в історії України Миколи Леонтовича показано вплив української пісні на його інтерпретаційну діяльність, що стала набутком світової музичної культури. Статья посвящена украинской народной песне, в которой отражена тысячелетняя традиция народа, объединившая поэтическое мышление и музыкальную натуру человека. Разноцветная палитра тематических картин песни восходит к древнейшим пластам народной поэзии и народной обрядности – колядкам и щедровкам. На примере жизненной и творческой деятельности композитора, фольклориста и выдающейся личности в истории Украины Николая Леонтовича показано влияние украинской песни на его интерпретационную деятельность, которая стала достоянием мировой музыкальной культуры. The article deals with the soul of the Ukrainian people—a folk song that reflects a millennial tradition of the Ukrainians that united human poetic thinking and musical nature. The variegated palette of folk songs’ theme scenes originates from the most ancient stratum of folk poetry and folk rites—from the Christmas carols and New Year’s songs. By way of example of the career and creation of Mykola Leontovych, a composer, folklorist, and a prominent personality in Ukrainian history, the article shows the influence of Ukrainian songs on his interpretative work, which has become a big contribution to the world's musical culture.