Українська епічна творчість і східні форми монодії - Зінків, І. (Матеріали до української етнології, 2013)
У статті досліджено проблему впливу східних монодичних форм (раги, мугаму, макому, мукаму) на формування жанру думи. До розгляду залучено монодичні форми музичних культур народів індоєвропейської родини, а також тих народів, в основі етногенезу яких лежить потужний індоіранський культурний шар. В статье исследуется проблема влияния восточных монодических форм (раги, мугама, макома, мукама) на формирование жанра думы. К рассмотрению привлекаются монодические формы музыкальных культур народов индоевропейской семьи, а также тех народов, в основе этногенеза которых лежит мощный индоиранский культурный слой. The article regards the problem of the influence of Eastern monodic forms (mugam, makom, mukam, raga) on the formation of the duma genre. The musical cultures of the peoples of the Indo-European family, as well as those that have a massive Indo-Iranian cultural stratum in their ethnogenesis, are involved in our consideration.