Типологічні паралелі в поетиці купальської обрядовості східних слов'ян - Завальнюк, А. (Матеріали до української етнології, 2013)
Обряди й пісні літнього сонцестояння належать до найдавніших. У статті розглянуто українсько-білоруські та українсько-російські паралелі купальської пісенності. Побутування купальських пісень простежується насамперед на автохтонних землях України та Білорусі, у Російській Федерації – на суміжних територіях. Обряды и песни летнего солнцестояния принадлежат к самым древним. В статье рассмотрены украинско-белорусские и украинско-русские параллели купальской песенности. Бытование купальских песен прослеживается в первую очередь на автохтонных землях Украины и Беларуси, в Российской Федерации – на смежных территориях. The rituals and songs of the summer solstice are among the oldest ones. The article considers the Ukrainian-Belarussian and Ukrainian-Russian parallels of the Kupala song complex. Singing of Kupala songs is observed foremost on the native territories of Ukraine and Belarus, and in the Russian Federation, in the contiguous areas.